Historisch eikenhout te koop, 700 jaar oude moeraseik met bijzonder mooie vormen.

Geschiedenis van het hout: Duitsland 1975, in de zuidelijke moerasgebieden, verzonken in de drassige modder, werd een grote boomstam gevonden. Na onderzoek van Duitse experts bleek dat het om een "Moeraseik" ging en dat de boom al heel oud moest zijn. 

De boomstam werd na ontdekking gekocht door een restauratie-timmerbedrijf en opgezaagd in grote planken. Veertig jaar later benaderde de toen inmiddels bejaarde eigenaar Zoltan voor de aankoop van de nog bestaande delen. En zo is Varro Restauratie de trotse eigenaar geworden van deze buitengewoon bijzonder collectie.

Om zeker te zijn van de datering van het hout, heeft Zoltan de Universiteit van Wageningen de opdracht gegeven om een Dendrotechnisch onderzoek uit te voeren. De monsters werden na onderzoek doorgestuurd naar de Universiteit van Groningen, om daar een C14 onderzoek, de zogeheten koolstofdatering, te verrichten.

In de resultaten die beide onderzoeken opleverden, wordt bevestigd dat de boom 700 jaar oud is. De boom had een omvang van 1,5 m en was minstens 210 jaar oud toen hij omviel.

Alle delen van deze collectie zijn genummerd, zodat ze niet vervalst kunnen worden. Toekomstige eigenaren van deze prachtige boomdelen, krijgen van Varro Restauratie een echtheidsverklaring en een catalogus met de gehele collectie.

Na aankoop kan Zoltan er naar wens eventueel een voorwerp/meubel voor u van maken. Hierbij kunt u denken aan het sokkelen of het aanbrengen van een wandbevestiging voor uw aanwinst, maar ook het maken van een meubelstuk behoord tot de mogelijkheden.